This form is currently undergoing maintenance. Please try again later.

Tidigare frågor och svar

 

FRÅGA: Vad göra om en person är homosexuell men personens föräldrar är homofobiska? 

SVAR: Hej!

Din fråga är jätteviktig och jag är glad att du skriver till oss! 

Du frågar om en person är homosexuell men personens föräldrar är homofobiska. Jag vet inte vem frågan gäller, men jag ska göra mitt bästa för att svara dig! Detta låter som en jobbig situation, och många personer har varit eller är i samma situation! Jag undrar om föräldrarna känner till att du/den du frågar om är homosexuell?

Det är verkligen inte en lätt situation att vara i när ens föräldrar är homofobiska. Det kan kännas väldigt svårt och jobbigt att prata eller berätta om detta på grund av rädsla, skam eller oro. Det kan se olika ut för alla, men en är bra och värdig oavsett vilken sexuell läggning en har. Alla har lika rättigheter oavsett vem en är. Ingen ska behöva bli illa behandlad eller kränkt på grund av sin sexuella läggning!

Det är inte fel eller konstigt att vara homosexuell alls. Det är enligt svensk lag förbjudet att kränka eller behandla någon illa för hens sexuella läggning. Tyvärr finns det vissa människor som är homofobiska, vilket kan handla om okunskap eller fördomar. Det kan vara på grund av normer, religion, tro eller annat. Det är inte okej att behandla någon annorlunda för hens sexuella läggning, eller sexualitet. Finns det någon annan som känner till det du berättar? Har du någon som stöttar dig/den du pratar om i detta? 
 

Jag undrar vad du eller den du pratar om önskar, vill du att dina/hens föräldrar ska få veta om detta? En kan känna sig rädd och orolig innan en berättar, men om du/hen vill så kan det vara en kompis eller en annan vuxen med när du/hen berättar. Eller någon annan du litar på? Ingen ska behöva vara orolig eller rädd. Du har rätt att få stöd i den här frågan, om du önskar det. Det går också att skriva ett brev eller ett sms om det känns bättre. Om du vill, kan du också berätta om du har känt dig orolig för att berätta  Gör det som känns bäst för dig! Om du inte vill berätta så behöver du inte heller det, du bestämmer själv vem som du vill ska veta.


En har alltid rätt att bli bemött med respekt när en berättar för andra om sin läggning/sexualitet. Det viktigaste är att du följer ditt hjärta och gör det som känns rätt
 för just dig eller den du pratar om.

Behöver du mer hjälp och stöd från oss på BOUJT är du välkommen att höra av dig! Om du vill prata med en syssnare kan du alltid text- eller videochatta med oss på tisdagar eller torsdagar. Om du känner att du har fler funderingar är du välkommen att skriva till oss igen.  


Kom ihåg, du eller den du pratar om är aldrig ensam!
Styrkekramar från BOUJT

FRÅGA:Vad innebär det att man är pansexuell?  

 SVAR: Hej,

Grymt av dig att ta kontakt med oss!

Du undrar vad det innebär att en är pansexuell. Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Att vara pansexuell betyder att man dras till personer oavsett deras biologiska kön eller könsidentitet. Bisexuell är ett ord som kan innebära att man dras till antingen killar eller tjejer, medan man som pansexuell även kan känna sig kär i personer som inte identifierar sig som tjej eller kille, utan något annat. 

Det är lite svårt att säga exakt var gränserna går, men en får alltid själv bestämma vad en känner sig som och vem en tycker om. Ibland är det svårt att veta vilken läggning/sexualitet en har, och det är okej att utforska det och testa sig fram! Du kan fundera och måste inte bestämma dig nu, om du känner dig osäker. Ens läggning/sexualitet är också något som kan förändras genom livet. Det är helt okej!

Följ ditt hjärta och gör det som känns bra och härligt för just dig!

Välkommen att skriva igen om du har fler funderingar.

Varma kramar, BOUJT 

FRÅGA: Vad ska jag göra? Jag har tankar om nätterna om vad jag har gått igenom. Hjälp 

SVAR: Hej på dig!  

Det är modigt av dig att kontakta oss! 

Du berättar att du har tankar om nätterna, i samband med vad du har gått igenom. Först och främst vill jag säga att det måste kännas jobbigt när tankarna kommer på nätterna. Vill du berätta vad är det som gör att du har tankar om nätterna? Nu när jag vet så lite om din upplevelse så är jag orolig över dig. Jag ska göra mitt bästa att ge dig några alternativ så du får välja det som känns bäst för just dig. Känns det okej? 

Det kan vara svårt att veta hur situationen ska hanteras, det finns olika sätt att hantera situationen – det viktigaste är att välja det som känns lämpligaste för just dig. Vad tror du om det?  

Du skriver att du ber om hjälp ocksåDet låter något/någon som tynger ner dig och det är inte bra för dig. Det är viktigt att du ska må bra och kan sova bra på nätterna. Känner någon till dina jobbiga tankar eller vad du har gått igenom? Anledningen till jag frågar är att du inte ska behöva gå igenom detta ensam. Du har rätt att få hjälp bli av med dina jobbiga tankar.  

Finns det någon du litar på eller känner dig trygg som du kan prata med om vad du har gått igenom? Det kan vara din vän, en familjemedlem, skolkuratorn eller någon vuxen du känner dig trygg med. Hur känner du dig om du skulle prata med någon du litar på om dina tankar och vad du går igenom? Ibland kan det också vara skönt att prata med en neutral person som inte känner dig. Du ska göra det som känns bra för dig! Jag är här och stöttar dig i ditt beslut.  

Du är så välkommen att prata med någon av oss syssnare via textchatten/videosamtal på tisdagar och torsdagar. Om du vill berätta vad du har för tankar eller vad du gick igenom, på det sättet kanske jag kan ge dig råd och tips. Du kan mejla till fraga@boujt.se och du får svar inom 1-2 dagar. Alternativt på BRIS chatt: www.bris.se   

Jag hoppas mitt svar hjälper dig att hitta ett sätt som känns bra för dig. Annars är du alltid välkommen att kontakta oss igen!

Bamsekramar /BOUJT  

 

FRÅGA: Hur funkar kärlek mellan två tjejer ?

SVAR: Hej!

Tack för din fråga och att du tog kontakt med oss!

Jag kan börja med att berätta att kärlek mellan två tjejer inte skiljer sig så mycket från kärleken mellan en kille och en tjej eller två killar. Kärleken har inget kön eftersom den känns i hjärtat. Hjärtat väljer vem du blir kär i. Du blir oftast varm och pirrig i kroppen av att tänka på någon eller känner dig lycklig när du är med personen. Det kan ske alla, oavsett kön eller sexuella läggning.

Om du undrar över det fysiska och hur två tjejer gör när de är intima med varandra. Ett sexuellt samspel mellan två tjejer kan se olika ut beroende på vad personerna själv gillar. Man kan använda munnen, tungan eller fingrarna för att göra det skönt för sig själv och sin partner. Det kan vara skönt att smeka, kyssa eller slicka på olika ställen t.ex. runt slidan, klitoris, bröstvårta m.m. En del tycker om att föra in något i slidan eller analen exempelvis fingrar eller en dildo (löspenis). Två tjejer kan också gnida sina kön mot varandras ben så att klitorisen stimuleras och det känns skönt. Alla tycker om olika saker och det finns inga rätt och fel.

Hoppas du har fått svar på dina funderingar. Du kan också läsa mer på RFSU hemsida om du undrar något. Annars är du välkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30.

Ta gärna kontakt med oss igen om du har fler funderingar!

Bamsekramar
/BOUJT

FRÅGA: Hur gör en om en känner sig ledsen när någon berättar för en om hemska saker?

SVAR: Hej på dig!

Tack för att du kontaktar oss och frågar. En blir självklart ledsen när någon en känner berättar om hemska saker. En kan göra på olika sätt.

Kanske kan du be hen/personen att prata om en annan sak. En kan beskriva hur en känner sig då en får veta. Du kan då säga så här ”Din berättelse gör mig ledsen och jag tycker det är jobbigt att prata om det. Kan vi byta till ett annat ämne som är lite lättsammare?”. Hur tror du det skulle fungera? 

Men om det är allvarliga saker då kan du istället fråga om hen kan berätta för någon vuxen som ni båda litar på och som vet mer om hur det är när en har upplevt hemska saker. Du kanske kan erbjuda följa med som stöd? Kanske hen får svara på sina frågor av vuxen? Vad tror du om det? 

Ibland kan det kännas tungt att bära på någon annans hemlighet eller tunga tankar, och då har du rätt att prata med en vuxen eller en person som du litar på. Om det känns okej kan du diskutera det med personen som berättat hemligheten/de tunga tankarna för dig först.Du kan inte alltid hjälpa om du inte vet hur du ska göra. Ibland måste du säga till eller fråga någon annan om hjälp.

Ni kan också kontakta oss syssnare på BOUJT på tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 för onlinechatt. Ni kan textchatta eller ta videochatt. Vi ger också stöd, tips och råd och vi har tystnadsplikt. Om du är nyfiken på vad tystnadsplikt är kan du se länken här:  https://beta.boujt.se/du-ar-anonym/

Hör gärna av dig igen om du vill!

Varma kramar

FRÅGA: Hej, jag undrar varför killen är så kåt i mig?

SVAR: Hej och välkommen till BOUJT! 

 
Hoppas att jag uppfattat dig rätt? Att det finns en kille som är extra kåt i dig? Ja, det kan man undra och det finns olika svar.
 
Jag ger några svarsalternativ då jag vet så lite om din upplevelse, du kan ta det svaret som känns lämpligast för din situation. Jag gör mitt bästa!
 
Jag vet inte om du har någon relation till killen? Om du känner personen så vad för typ av relation har ni? Är ni klasskompisar? Tycker ni om varandra? Brukar ni prata?
 
Kanske han har fått känslor för dig?
 
Hur upplever du? Spännande att personen blir kåt eller mest som en obehaglig känsla?
 
Jag kan berätta vad som händer i kroppen när man blir kåt.
Kåt innebär att man kan bli sexuellt upphetsad. Det som händer i kroppen är att blodet forsar ner till könsorganet, har man en kill/mans kropp så sväller penisen och den blir hård samtidigt som pungen dras ihop. Från penisen kommer det ofta lite genomskinlig vätska som fuktar ollonet.
Men eftersom en tjej/kvinnokropp har istället en slida, det som händer när är att blygdläpparna och klitoris sväller upp. I slidan kommer en vätska som gör könet fuktigare.
 
En person som blir kåt hjärtat kan slå fortare, andningen blir snabbare och huden blir varm. Man kan också bli yr och pirrig nästan som om marken gungar.
 
Viktigt att tänka på, det finns personer som blir kåt och får känslor för någon annan men det finns också personer som inte får starka känslor för någon men kan ändå bli kåt.
 
Om han vill ha något med dig, då är det viktigt att du lyssnar på din egen bästa vän som är du. Det är bara du som kan svara på frågan om du känner något speciellt för killen. Vad tror du om att fråga honom vad han känner för dig? 
Om det inte känns bra för dig att han visar dig att han är kåt på dig tycker jag det är viktigt att du säger det, eller berättar för någon du litar på som t.ex. en vuxen i er omgivning. Det finns gränser för hur man får bete sig mot andra, och om han visar dig att han är kåt på dig så kan det vara fel om du inte samtyckt och trivs med det.
Om ni vill ha sex med varandra är det är viktigt att det KÄNNS BRA för dig och du får alltid ångra dig även om det är mitt i sexet. Båda ska också ha sagt ja först innan ni har sex med varandra, inte okej om bara en som vill ha sex. Det är jätteviktigt att använda preventivmedel som t.ex. kondom, kondom skyddar dig från könssjukdomar. 
 
Vill du diskutera frågan igen eller om något annat? Du är hjärtligt välkommen!
Kramar från BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag få tjejen jag tycker är söt?

SVAR: Hej! Tack för du kom med din fråga!  

Jag uppfattar det som att du undrar hur du kan få tjejen du tycker är söt. Om du känner tjejen väl eller lite, vet jag inte men jag ska försöka svara så gott jag kan.

 

Vad tror du om att ta ett snack med tjejen och ge gärna komplimanger eller beröm? Något som hon skulle bli glad av. De flesta av oss kan bli bättre på att ge beröm och komplimanger idag. 

Om du känner tjejen väl och har pratat med henne förut, så kanske du kan försöka att ta reda på vad hon gillar?

 

Ett tips kan vara att bjuda henne på fika eller bio. Ni kan gå tillsammans till något trevligt ställe eller ta med henne på en promenad till någon park? Då kan tjejen förstå och kanske känna att du tycker om henne och vill få ha tid med henne. 

Om allt går bra, kan du testa att tala om för henne om dina känslor. Kanske rakt ut när ni ses eller via sms? Sen kan det vara så att hon kanske vill bara vän med dig, då kan det kännas jobbigt men då är det viktigaste att respektera henne.  

Håller tummarna att det ska gå bra för dig och lycka till! 

Varma kramar från BOUJT 

FRÅGA: Heej! Jag har alltid undrat och är lite nervös att gå tillbaka till skolan och kompisarna. Jag vet inte vad som kommer hända mellan mig och killen som gillar mig. Han är inte min pojkvän. Vi har inte pratat med varandra under sommarlovet, den senaste gången vi pratade var skolavslutningen. Jag vet inte om han har någon flickvän nu. Jag vet inte vad jag ska göra om han inte gillar mig längre?

Svar: Hej!

Vad bra att du kommer med dina funderingar! Vi ska försöka svara och ge dig tips om hur du kan göra. Först vill jag se så att jag uppfattat dig rätt. Du berättar att det finns en kille i skolan som gillar dig, men att du nu är osäker på vad han känner för dig nu efter sommarlovet. Du vet inte vad du ska göra om han inte gillar dig längre. Har jag uppfattat dig rätt?

Kärlek kan vara mysigt och fantastiskt roligt, men också jobbigt om en inte vet hur den eller de en är kär i känner. Det kan vara svårt att veta särskilt som det gått ett helt sommarlov.

Nu när skolan har börjat igen kan du börja med att säga hej och kanske fråga honom om hur hans sommar har varit? Det kanske är lättare för dig att inleda ett samtal än att fråga rakt ut hur han känner. Då kanske han berättar för dig om han har träffat någon annan. Du kan också be honom att låta er prata själva någon rast eller efter skolan? Om du har hans nummer eller brukar prata med honom på t.ex. Instagram, Facebook eller andra sociala medier kanske det kan vara en idé att skriva där. Om ni har någon gemensam vän kanske det går att fråga hen?

Kanske blir det tydligt vad han känner när ni ses, utan att ni behöver säga något till varandra? Annars hoppas jag att tipsen ovanför är användbara!

Om det skulle vara så att han har träffat någon annan eller inte är intresserad längre så kan det naturligtvis kännas riktigt tungt. Det kanske inte känns så just nu, men tiden läker ofta sår och efter ett tag brukar man må bättre – även om det tar sin tid. Då kan det vara bra att göra något du tycker om, och prata med något. Du kan t.ex. skriva till oss på BOUJT igen – vi finns här för dig om du vill skriva av dig!

Hoppas detta var till hjälp! Annars är du välkommen att skriva igen.

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar från BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är förbannad, känner mig panik och har inte känt mig nöjd. November 2018 hade jag ett möte med min psykolog då pratade vi om mig. Jag blev chockad över nyheten, jag har en diagnos som gör att jag har svårt att förstå vad andra säger och nu säger de att jag måste börja på en gymnasiesärskola. De valde ett program åt mig och jag VAR inte nöjd över valet! Får man som lärare bestämma ÖVER mig/oss vad vi ska plugga till?? Jag som alltid har drömt om kurator eller filmskådespelaryrket. Tyvärr så tror jag inte att jag kan hitta mitt drömjobb i framtiden. Har ni tips på hur jag kan hitta mitt drömjobb som t.ex. bli filmskådespelare?

Önska mig lycka till med gymnasiet till höst! Tack förhand

Svar: Hej,

Tack för ditt mejl! Det var klokt och modigt av dig att skriva till oss på BOUJT och berätta om din utbildningssituation. 
Vi vill kolla om vi har förstått rätt att det program de valt åt dig inte stämmer överens med vad du egentligen vill plugga? Du känner dig förbannad och chockad. 
 
Vi förstår att du känner dig förbannad. Att du inte har fått vara med och bestämma vad du ska plugga låter inte bra. Som gymnasieelev har du rätt att välja inriktning och påverka din utbildningssituation! Det är bra av dig att reagera på detta.
 
Har du försökt prata med skolan om hur du känner dig? Har du någon som du känner dig trygg med och prata om din situation och ditt drömjobb? Finns det någon som stöttar dig i detta? Tips på personer att prata med kan vara rektorn, din studie- och yrkesvägledare eller skolkurator. Du berättar att du känner panik och missnöje, det gör att jag undrar om du fått möjlighet att prata med någon om dina känslor? Att bära dessa känslor ensam kan vara tungt.  
 
På Barn- och Elevombudets (BEO) sida kan du hitta mer information om dina rättigheter i skolan. Du kan även ställa frågor till dem. BEO är en myndighet som arbetar med frågan om elevers rättigheter.  https://elev.skolinspektionen.se/sv/
 
Det finns många olika drömjobb i samhället, du kanske kan googla om tips på hur du kan hitta vägen till ditt drömjobb. T.ex. kanske det finns en kulturskola i din kommun som erbjuder teaterlektioner eller teatergrupper? Eller finns det på din skola? Det finns olika vägar att nå ditt drömyrke så om en dörr stängs så öppnas en annan dörr. Det kan löna sig att vara statist och gå på auditions, där de väljer ut vilka som ska vara med i en film. Det finns sidor där en kan registrera sig.
 
Vi håller tummarna och tårna för att det ska gå bra för dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen på BOUJT. 
 
Lycka till!
 
Varma hälsningar,
BOUJT

FRÅGA: Jag vill veta mer om hur det känns att växa upp döv och att det känns att inte höra.

SVAR: Människor föds normalt med fem sinnen, syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

Döva har endast fyra av de fem sinnen, då innebär det även oftast att de fyra sinnen förstärks ännu mer och det innebär att vi är mer visuell, ser detaljer bättre och klarar oss utan ljud.
Hur det känns att vara döv?
 
Det är en fråga som vi döva inte ofta tänker på, då vi lever som döv.
Vi kan absolut undra hur det är att höra men vi trivs oftast som det är då vi har teckenspråk i vår vardag och härlig gemenskap inom dövrörelsen.
Vi hoppas även på att vi kan sprida kunskap om teckenspråk och om döva till andra människor i världen 🙂
Kom ihåg var stolt över dig själv än vad du är.
 
Kram BOUJT 💫

FRÅGA: Vad gör man om man känner sig orolig för sin karriär och framtiden att man kanske inte kommer få jobb?  

 SVAR: Hej och tack för din fråga!

Du undrar vad en kan göra om en känner sig orolig för sin karriär och att en kanske inte kommer att få jobb i framtiden. Verkligen jättebra av dig att ställa denna fråga, för jag tror att det är många som undrar samma sak. Jag undrar i första hand om det är något särskilt som hänt som fått dig att fundera på detta? 

Jag tror att nästan alla, som har en karriär idag, någon gång har känt sig vilsna och att framtiden är oklar. Det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut och det är inte konstigt att det väcker oro. Arbetsmarknaden kan vara tuff, men det finns också olika vägar till ett arbete. Ofta kan det lösa sig bra. Om en väg inte fungerar kan en testa en annan. T.ex. kanske kommunen kan ordna ett lärlingsprogram eller så finns det andra utbildningar där det är lättare att garanteras jobb. Finns det något du drömmer om eller något särskilt du vill bli?

Tyvärr har vi döva och hörselskadade ibland fler hinder på vår väg i arbetslivet. Detta är en fråga som intresseorganisationerna (SDUF, SDR med flera) jobbar hårt med. Det är absolut inte omöjligt att få sitt drömjobb ändå, och det finns hjälpmedel och en viss summa pengar till tolkkostnader att få av Arbetsförmedlingen t.ex. Jag tänker att om du bär på en oro för framtiden så kan det kännas tungt att bära på själv? Kanske kan det vara bra att prata med någon om det? Vad tror du om det? Förslag på personer att prata med är t.ex. en kurator eller psykolog, det kan finnas i skolan t.ex. Om du vill ha hjälp att hitta en mottagning där du bor, kan du chatta med oss eller skicka ett mejl. 

Kanske finns det en studie- och yrkesvägledare på din skola eller i din kommun som kan ge dig stöd i att nå ditt drömyrke? Du förtjänar att må bra och ska inte behöva bära på denna oro! Jag hoppas att du får hjälp och stöd i detta. Jag hoppas också att du känner att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att skriva igen eller chatta med oss på tisdagar eller torsdagar 18:30-20:30! Ta hand om dig! 

Varma kramar, BOUJT 

 

FRÅGA:  Är det sant om man äter svamp så får man mer sperma?  

SVAR: Hej,  

 

Vad roligt du ställer en fråga till oss! Jag ska försöka ge dig svar på om det är sant om en äter svamp får mer sperma.  

 

Innan jag går vidare med din fråga ger jag dig lite fakta på vad sperma är.  

 

Spermier bildas i testiklarna som väntar tills spermierna blir mognas och är färdiga. Processen kan ta upp till 2 månader. Men spermier bildas nya hela tiden och den tar aldrig slut, oavsett hur ofta du får utlösning (ett annat ord för sperman som kommer ut vid en orgasm)! Spermierna styr också när den behöver ersätts med nya efter en tid och den gamla följer med utlösningen när du kissar. Kroppen börjar bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, kan tidigare eller senare beror på person till personSpermier i en utlösning som kommer ut utanför din kropp lever bara på väldigt kort tid eftersom de börjar uttorkas och dör

 

Om du vill veta mer information detaljer om sperma kan du läsa på RFSU hemsidan. Här är en länk; 
 

Nu till din fråga!  

 

Efter att ha gjort lite eftersökningar och letat efter information om detta, hittar jag inget om att svamp skulle ge mer sperma. Är det så att någon har sagt det till dig, så kanske personen bara skämtade eller har fått fel information. Är det så att du önskar få mer sperma? Finns det någon särskild anledning till det? 
Jag hittade lite annan information om vad som kan göra att en får mer utlösning. Om det var längesen en fick utlösning brukar mängden också bli större. Även hur kåt en är påverkar hur mycket utlösning en får. Om en är riktigt upphetsad brukar utlösningen bli större. 
Annars finns det egentligen inget sätt att öka mängden spermier eller hur mycket utlösning en får.

 

Hoppas du har fått svar på din fråga? Om du har fler funderingar eller vill veta mer om sperma är du jättevälkommen att kontakta oss igen! OBS vi har både video- och textchatt om du önskar få prata direkt med en syssnare med din funderingar.

 

Varma kramar / BOUJT  

FRÅGA: Jag har blivit mobbad i skolan.

SVAR: Hej,

Modigt av dig att ta kontakt med oss! Det du berättar gör mig riktigt orolig och det låter inte ok.

Ingen får absolut mobba dig! Det är viktig att du ska känna dig trygg i skolan eller utanför skolan. Det innebär att du aldrig ska behöva vara rädd, bli retad, mobbad eller illa behandlad på annat sätt i skolan. Jag undrar på vilket sätt du blir mobbad?

Mobbningen kan se ut på olika sätt – men det handlar alltid om någon slags kränkning och våld. Psykiskt våld kan innebära att någon inte låter dig vara med, bli bortvald eller retad. Det kan också innebära att någon skriver, säger, tecknar något elakt om dig. Att lägga ut bilder på dig på nätet trots att du inte vill det är också en allvarlig kränkning. Det finns fysiskt våld som att bli slagen, knuffad eller nyper i armen. Om någon mobbar, och alltså kränker dig, gör personen något som är olagligt. Det är viktigt att mobbningen ska sätta stopp. Det är bra att få hjälp om mobbningen inte slutar. Hur skulle det kännas för dig att prata med en vuxen om detta, om du inte redan gjort det?

Det är skolans ansvar att du inte ska behöva råka ut för det. Skolan ser till att hjälpa dig få slut på mobbningen. Om skolan inte hjälper dig kan de få betala skadestånd till dig. Det är viktig att du pratar direkt med en vuxen på skolan som du litar på. Vad tror du om du skulle prata med någon vuxen på skolan som du känner dig trygg med? Du kan också prata med en förälder eller en annan familjemedlem om detta om det känns bra för dig, de har också ett ansvar att hjälpa dig och se till att du mår bra. Om du upplever att det är svårt att prata med skolans vuxen eller dina föräldrar, finns det någon annan person i din omgivning du kan tänka dig berätta hur du känner dig? Det är jätteviktig att du ska känna dig trygg på skolan och må bra!

Om du känner att du inte får hjälp av skolan har du rätt till att göra en anmäla till skolinspektionen. https://elev.skolinspektionen.se/sv/detta-kan-vi-hjalpa-till-med/du-kan-anmala-till-oss/ . Behöver du hjälp med anmälan, kan du be någon som du känner dig trygg med och be om hjälp. Du kan också kontakta BOUJT om du har fler frågor om dina rättigheter i skolan.

Om du känner att du vill berätta mer och/eller prata med oss är du jättevälkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 eller mejla BOUJT fraga@boujt.se. Kom ihåg att du alltid är anonym.

Om du vill veta mer om anonym, se länk: https://beta.boujt.se/du-ar-anonym/

Ta gärna kontakt med oss igen om du har fler funderingar! Heja dig som kontaktat oss och vi önskar dig lycka till!

Varma kramar!/Boujt.

 

FRÅGA: Är ni snälla?

SVAR:  Hej på dig,

Vad modig av dig att fråga oss om vi är snälla. Ja, vi är snälla och vi vill jättegärna ge stöd, tips och råd till er.

Vi som svarar på frågor är syssnare och det gör vi ideellt (gratis). Vi gör det på vår fritid eftersom vi brinner för att stödja barn och ungdomar. Vi syssnare har olika erfarenheter av livet och vi gör vårt bästa att ge råd och tips till er. Vi vill att ni barn och ungdomar ska känna att ni får stöd på svenskt teckenspråk/skriven svenska. Om du vill gärna veta mer om syssnare, kan du klicka länken här https://beta.boujt.se/vad-ar-en-syssnare/ .

Vi syssnare har genomgått en grundutbildning som BOUJT ordnar. Där får vi lära oss om hur en ska bemöta barn och ungdomar. Det är viktigt att ni ska känna er trygg när ni tar kontakt med oss. Ni är anonyma och om du vill veta mer vad anonymt är, klicka den här länken: https://beta.boujt.se/du-ar-anonym/

Om det är någonting allvarligt som kan skada dig eller någon du känner så har vi syssnare möjlighet att kontakta BOUJT-teamet utan att tala om vem som har tagit kontakt med oss. BOUJT får bedöma om en anmälan behövs göras. BOUJT och syssnare kan inte göra en anmälan utan DITT samtyckte. Du är viktig så vi frågar först om du vill ha hjälp eller inte.

BOUJT team vill att vi syssnare innan grundutbildningen ska göra ett utdrag från brottsregistret hos polisen och se om vi gjort någonting brottsligt mot barn och ungdomar. BOUJT team vill kolla om vi har varit och är snälla. Om en av syssnare har ett allvarligt brott hos polisen kan BOUJT inte låta personen vara syssnare. Det är för din säkerhet.

Vi har tystnadsplikt och det betyder att vi inte får berätta för andra vem vi pratat med och detaljer om vad som kommit upp i samtalet.

Om du upplevt att någon syssnare inte varit snäll så är det viktigt att du berättar för BOUJT team och ni kan skriva till info@boujt.se.

Du är hjärtligt välkommen igen om du har mer frågor eller funderingar.

Bamsekramar

FRÅGA: Hur kan man ta initiativet till sex? Jag är inte alls bra på att fråga tjejer om sex, för jag vet att dom kommer förändra sitt syn på mig för alltid. Tjejer kommer visa allvarliga reaktionen på min fråga angående till sex. Utifrån mina erfarenheter, Jag uppfattar att tjejer kan lätt förstora upp saker och skvallra till sina bästa vänner, oavsett om de lovar att inte skvallra. Jag har provat några gånger att komma fram och fråga om sex, men det slutar inte så bra. Hoppas att ni kan besvara på den frågan som jag ställt fram till er. 

SVAR: 

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar!

Jag vill se om jag har förstått dig rätt. Du skriver hur en kan ta initiativet till sex? Du känner att du inte alls är bra på att fråga tjejer om sex och du är säker på att tjejer kommer att förändra sina syner på dig för alltid? Du skriver också att du har frågat tjejer om sex men det slutar inte bra?  Stämmer det?

Det är ett svårt svar och jag gör mitt bästa så att du får dina frågor besvarad. Det kan vara svårt första gången och du kan känna dig pinsam om du tar initiativta till sex. Du är inte ensam om det. Många kan uppleva att det är svårt att vara den första som frågar eller tvärtom, att det kanske är lätt.  Du skriver att du känner att du inte är bra på att fråga tjejer om sex?  Har du provat att prata med varandra? Att prata med varandra är det bästa sätt för att förstå varandra, så det är viktigt att fråga oavsett. Känns det svårt att fråga kan du alltid lära känna henne först och se om hon är intresserad av att prata om sex eller ha sex med dig. På det sättet kan du känna dig redo att fråga henne om sex. Ibland får vi räkna med att svar blir ofta nej och vi får respektera detta. Det finns en del som inte är intresserad av att ha sex och vi får acceptera det.

Det är också bra att tänka på att inte ha bråttom, viktigt är både vill för att det ska kännas bra. Det är också OK att sluta om det inte känns bra även om ni börjat ha sex. Jag skrev tidigare att det finns en del som inte vill ha sex och det är normalt. Det finns även andra som gillar inte ha sex på det sätt som en kanske förväntas sig. Det är viktigt att tala om hur du och hon känner och tänker kring sex. På det sättet kanske ni kan komma överens så länge ni både vill och att det ska känns bra!

Om det känns fortfarande svårt att prata med henne, kanske du kan prata med någon du litar på eller känner dig trygg med? Ibland är det bra att dela med dina funderingar med personer omger dig och som du kan lita. De kanske kan ge dig råd eller tips. Vad tror du om det? Här finns några bra länkar som du kan kolla och få inspiration också:

www.umo.se                                       

www.rfsu.se                              

www.fragachans.nu

Du lyfter att tjejer kommer att förändra sin syn på dig. Det är svårt för mig att svara på din fråga. Alla är olika individer, dvs. en tänker och tycker en sak och en annan tänker och tycker annat. Det är bra att prata med varandra för att förstå andra och den andra ska förstå dig. Vad tror du om du pratar med henne hur du känner/upplever?

Din fråga om att du upplever tjejer kan förstora saker och skvallrar för sina vänner. Ja, det kan hända men det är viktigt att ni pratar om det. Om du har bett någon att hålla det för sig själv men hon berättade ändå för någon annan. Då är det viktigt att tala om att det inte är okej och det är inte schysst mot dig! Du kan kanske fråga henne om hur det skulle ha känts om det var tvärtom mot henne? Betona att det är viktigt att respektera dig om du inte vill andra ska få veta. Om det redan har skett är det inte lätt och jag tycker du ska fortsätta att säga ifrån, att det inte är okej! Finns det någon du kan prata om det och få stöd/tips hur en kan undvika så att det inte ska behöva hända igen?

Hoppas du har fått svar på dina frågor! Du är välkommen att höra av dig till oss igen om du vill!

// Boujt

FRÅGA: Hej! Är det okej att ta självmord?

SVAR: Hej! 

Du frågar om det är okej att ta självmord. Jättebra att du tar upp frågan om att ta självmord. Det var riktigt klokt av dig att skriva till oss! Det är lätt att tro att en är ensam i den tanken, det kan finnas många där ute som undrar det med. Vi tycker därför det är bra att ämnet lyfts fram, då det är viktigt!

 

Nej, det är inte ok att ta självmord. 
Det kan finnas olika anledningar till varför en känner ett behov av att begå självmord som t.ex. kanske så mår en inte bra, upplever någon smärta eller ångest. Det kan vara ett tecken på att en mår riktigt dåligt och ett rop på hjälp. Det är viktigt att få hjälp och stöd direkt! Finns det något särskilt som fått dig att fundera på detta? 

Om en får hjälp kommer en att må bättre. De flesta som har haft självmordstankar och har fått hjälp mår de flesta bättre efteråt. 

Vart kan man få hjälp? Det finns olika ställen att få hjälp som t.ex. skolans kurator, ungdomsmottagning eller prata med oss på BOUJT som kan ge olika tips och stöd. Vi syssnar gärna på dig! Kanske någon vuxen eller en bra kompis? Om du har självmordstankar är det jättebra om du berättar det för någon – ibland kan det vara skönt att bara att få prata om hur en mår. Om det är akut så ring 112 som kan skicka hjälp. 

När man har fått rätt hjälp och stöd, brukar man att må bra och tycka att livet är värt att leva – även om det inte känns så just nu. Du är värdefull och viktig även om du kanske inte känner så idag!

 

Tack för din viktiga bra fråga och hör gärna av dig igen om det är nåt du funderar. Ta hand om dig!

Varma kramar från BOUJT 

 

FRÅGA: Hur växer hår?

Svar: Hej och tack för din intressanta fråga!

Hår finns nästan överallt på huden och varje hårstrå växer genom hårsäckar som finns i huden. Håret på huvudet växer ungefär 1 cm per månad. Hårväxt hos människor är individuellt. Det påverkas t.ex. av vilken ålder du är i, för vissa växer håret mycket snabbt och för andra långsammare. 

Anledningen till att vi har hår kan vara för att skydda kroppen mot kyla eller värme. Det kan också hjälpa oss att känna saker som nuddar vår hud. Hår har olika funktioner beroende på var på kroppen det finns. Hår är alltså en riktigt cool grej och väldigt bra för oss alla!

Skriv gärna igen om du har fler frågor!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Vem är du?

SVAR: Hej! Tack för din fråga! Du frågar “Vem är du”? Jag är en syssnare som svarar på din fråga. En syssnare är en som jobbar ideellt (frivilligt och utan lön) och ger stöd till döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 7-21 år i hela Sverige. Vi kallas för syssnare för att vi lyssnar med synen och inte med öronen! Vi är totalt 20 styckna utbildade syssnare som jobbar ideellt för BOUJT och alla vi är döva eller hörselskadade. Vi syssnare turas om att sitta i chatten och svara på mejl och frågelådan. Chatten har både text-och videochatt som en själv kan välja hur en vill prata med oss. Det finns även bilder med namn på oss så en kan välja vem en vill prata med. Våra öppettider för chatten är tisdagar och torsdagar klockan 18:30 till 20:30, under chatten är vi alltid två syssnare som jobbar och finns där för att syssna (lyssna med synen) och svara på alla möjliga frågor. Barnen och ungdomarna som tar kontakt med oss är anonyma och vi har tystnadsplikt, det betyder att vi inte berättar för andra att de tagit kontakt med oss.

Hoppas du är nöjd med svaret och här hittar du mer information om vad en syssnare gör och hur en kan bli syssnare hos oss: https://beta.boujt.se/vad-ar-en-syssnare/

Du är alltid välkommen att fråga oss om du har fler funderingar eller frågor. Ta hand om dig!

Kramar/ BOUJT

FRÅGA: Varför bråkar tjejer med varandra?

SVAR: Hej och tack för din fråga! Jag ska försöka besvara den så gott jag kan. <3

Du frågar varför tjejer bråkar med varandra. Det finns nog inget enkelt svar på den frågan. Det kan finnas massor av olika anledningar till att människor bråkar med varandra. Bråk är även ett ord som kan betyda olika saker. Handlar det om ett bråk på lika villkor eller kanske kränkningar? Oavsett typ kan bråk kännas riktigt jobbigt att befinna sig i eller runtom.

I samhället finns det idag vad vi kallar ”patriarkala strukturer”, det betyder att tjejer inte har lika mycket makt och status som killar. Många tjejer får lära sig att tjejer är sämre än killar och ska bedömas hårdare. Det är självklart helt fel. Detta kan vara en anledning till att en upplever att tjejer är bråkiga mot andra tjejer. Det betyder självklart inte att tjejer bråkar mer än andra eller att alla tjejer bråkar. Dessa patriarkala strukturer kan tjejer jobba mot tillsammans genom att stötta och ta hand om varandra – något som kallas ”systerskap”! <3

En annan anledning till att någon bråkar kan vara för att den personen inte mår bra i sig själv. Det betyder dock inte att det är okej att skapa bråk som andra mår dåligt av.

Om en upplever att någon bråkar kan det ibland vara bra att fråga den personen varför, om det känns okej för dig. Ibland kan bråk lösas om man får en chans att prata om dem. Det kan även vara bra att ta hjälp av en vuxen i din omgivning. Om någon bråkar i skolan kan det vara bra att ta hjälp av din lärare eller skolkurator, eller en annan vuxen som du litar på. Det kan kännas bra att få stöd av en vuxen när man sätter ord på sina känslor.

Hoppas att du är nöjd med svaret! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor. Ta hand om dig!

Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: Är det svårt att visa vad jag tycker om min klädstil?  

SVAR: Hej!  

Vad bra att du tar kontakt med oss 

Du frågar om det är svårt att visa vad du tycker om din klädstil? Det är jättebra att du skriver till oss! Först undrar jag om det är någon som har sagt om din klädstil? Finns det någon anledning du skriver till oss? Anledningen till jag frågar är det för att jag vill förstå dig bättre med din fråga. Jag försöker göra mitt bästa med att ge dig svar.  

Alla människor har sina egna klädstilar och uttrycker sig på olika sätt med hjälp av olika klädesplagg. Man kan förklara vem en är genom att ha en viss klädstil. Du kanske tycker om en viss färg? Eller finns det ett mönster du gillar extra mycket? Du bestämmer själv vad du vill ha på dig och visst är det roligt att visa vem en är genom att ha olika färger, mönster och material. Kom ihåg att det viktiga är att du själv trivs i det du har på dig och att du tycker det är fint. 

Du har rätt att klä dig precis som du vill och det spelar ingen roll vad andra tycker om dina kläder.  

Om du känner att du vill prata mer om klädstil eller fler funderingar är du jättevälkommen att kontakta BOUJT. Du kan alltid text- eller videochatta med vår syssnare på tisdagar och torsdagar.  
 

Många kramar från BOUJT 

 FRÅGA: Hur ser ni på människor som kommer och berättar att man mår dåligt?  

SVAR: Hej,

Tack för du kontaktar oss! 

Du frågar hur vi ser på människor som kommer och berättar att de mår dåligt. Tack för din viktiga fråga, jag ska försöka ge dig ett bra svar.

Vi är cirka 30 syssnare som tar emot samtal, frågor och mejl från er barn och ungdomar som kontaktar jouren. Innan en blir syssnare genomgår en bemötandeutbildning, där vi får lära oss hur vi ska kunna bemöta de som kontaktar oss på ett bra sätt. Vi får också lära oss om tystnadsplikt och anonymitet. 

När någon kommer och berättar att hen mår dåligt, vill vi gärna syssna på personen och få veta mer om vad hen känner. Vi tänker också att personen är modig och stark som valt att prata om det! Att våga ta hjälp när en mår dåligt är så viktigt. Vi hoppas att fler och fler vill göra det, och då finns vi här. Vi dömer dig aldrig, utan tvärtom – vi vill gärna syssna, peppa och stötta dig!

Återkom gärna om du vill ställa fler frågor eller kontakta BOUJT.

Ha en toppendag!
Varma kramar,

BOUJT

FRÅGA: Är det normalt att vara kåt varje dag? 

SVAR: Hej på dig! 

Tack för att du tog kontakt med oss. 

Du frågar om det är normalt att vara kåt varje dag? Jag kan berätta för dig att det är helt normalt att vara kåt varje dag. Vissa kan känna sig kåt under långa perioder och i vissa perioder kan kåtheten upplevas mindre. Känslan av kåtheten varierar från person till person, några kan uppleva det varje dag, ofta eller sällan.  

Kåtheten kan uppstå av flera olika anledningar. Sexuell lust kan göra så att du blir kåt – blodcirkulationen ökar i huden och i könsorganen, det gör så att du känner dig varm. Du kan också få erektion/bli våt. Dessa kroppsliga reaktioner kan också uppstå trots att du inte är kåt. Det sker när kroppen reagerar av sig själv, det kan hända när du sover. Då slappnar kroppen av. Det kan också hända att du får stånd eller blir fuktigare i könet när du sitter på något som skakar – t.ex. på bussen, signaler går direkt till könsorganet utan att gå förbi hjärnan. Eller så kan din kropp reagera som att du är kåt fast du inte är det eller vill det, det är en kroppslig reaktion som du inte kan styra över själv. 

Några kan uppleva kåtheten som mest under puberteten, det har med hormonförändringar i kroppen att göra. Eller vid förälskelse, upplevelsen av kåtheten kan komma oftare. 

Hoppas att det var svar på din fråga. Hör gärna av dig om du har fler funderingar! 

Kramar från BOUJT 

FRÅGA: Har du någon gång blivit slagen av din pojkvän/ flickvän?

SVAR: Hej!

Tack för att du ställde den viktiga frågan till oss!

Din fråga till oss om vi har blivit slagen av pojkvän/flickvän. Det är svårt för mig att veta hur jag ska tolka denna frågan. Min fundering är om du själv har blivit utsatt eller om du kanske har sett någon annan göra så mot sin partner? Du ska veta att du inte är ensam med den frågan. Det är många som drabbas och det är inte ok! En får aldrig slå mot någon, oavsett personens kön.  

Om det är så att du eller någon annan har blivit slagen av pojkvän/flickvän, kallas det fysiskt våld, eller misshandel. Att misshandla någon är ett allvarligt brott, se mer nedan. Fysiskt våld kan ske på olika sätt, t.ex. slå, sparka, bita, riva, förgifta eller skaka samt knuffa m.m. Det finns fler olika typer av våld och om du vill veta mer tex psykiskt våld, sexuellt våld, ekonomiskt våld eller försummelse etc. kan du läsa mer på vår hemsida; boujt.se. Länk: Önskar du få mer information på svenskt teckenspråk, kan du mejla oss ( fraga@boujt.se ) eller chatta med oss på tisdagar och torsdagar mellan 18:30-20:30.

Du eller någon du känner kan bli utsatt för misshandel av någon i skolan eller annan plats, av någon okänd eller av någon man känner väl. Även om man känner personen som slår en väl och tycker om hen så är det inte ok att hen slår. Om du eller någon du känner har blivit utsatt för misshandel under en lång tid kan det vara svårt att veta vad som räknas som misshandel/våld eftersom det kan ha blivit en del av vardagen. Alltså kan du eller den utsatta känna som att det inte är så allvarligt, trots att det faktiskt är brottsligt och kan anmälas till polisen.
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/misshandel/ . Känner du att du behöver rådfråga någon om du ska göra en polisanmäla eller hur du ska göra en anmälan, kan du alltid prata med en vuxen person du litar på att hjälpa dig. Vi på BOUJT stöttar dig gärna.

Det är viktigt att du pratar med någon du känner dig trygg med om detta. Finns det någon i din närhet du litar på, tex dina föräldrar, skollärare, kurator, syskon eller vänner? Du har rätt att få sätta stopp på misshandel och du behöver inte gå igenom det ensam. Den du litar på, tex någon vuxen ska kunna hjälpa dig/stötta dig!

Men om det är så att du har sett någon annan slår mot sin pojkvän eller flickvän och du mår dåligt över det. Du kan prata med den personen om hur du kan hjälpa till att sätta stopp eller berätta för hen om hur misshandel kan ske på olika sätt. Den som drabbats kanske inte vet vad som är ok och inte ok. Blir det svårt för dig att prata med denne kan du alltid prata med någon vuxen du litar på. Vad tror du om det? Finns det någon du kan vända dig till? En vuxen ska alltid se till att det inte händer och sätter stopp för händelsen. Det är viktigt att du ska må bra och den som drabbats ska också få må bra. Ingen behöver få uppleva slagen från någon. Du kan också göra en polisanmälan. Se ovan.

Vi vill också påpeka att olika typer av misshandel/våld är inte tillåten! Du eller någon annan ska inte behöva stå ut med våld. Det är viktigt att kunna känna sig lycklig och må bra i någons sällskap, inte behöva vara orolig eller är rädd.

Du välkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 eller mejla till oss fraga@boujt.se

Tack för att du kontaktade oss och hör gärna av dig igen om du vill!

Varma kramar/Boujt.

FRÅGA: Heej! Jag vet vem som är kär i mig, eller inte. Jag ser på honom att han är kåt mera än kär i mig. Han väntade på mig jättelänge. Ibland jagade han mig, ändå gjorde jag inget. Ska jag ta en chans och ge till honom?

SVAR: Hej, 

 
Vad bra att du hör av dig till oss! Vi ska försöka svara dig så gott vi kan.
 
Du berättar att det finns en person som kanske är kär i dig. Men att du ser att han är mera kåt än kär i dig. Ibland jagar han dig, ändå gör du inget. Du frågar om du ska ta en chans med honom. Har vi uppfattat dig rätt?
 
Detta är en svår fråga för oss att svara på, eftersom att detta handlar om du själv känner. Blir du glad när du ser honom? Trivs du med att umgås med honom? Brukar du tänka på honom ofta? Du berättar också att du ser det som att han är mest kåt på dig? Jag funderar på vilket sätt du märker att han är kåt på dig? Hur känns det för dig? Det är viktigt att du känner dig respekterad. 
 
I ditt mejl har du inte sagt om du också är kär i honom, men det är viktigt att ni båda ska ha en rak, tydlig och ärlig kommunikation så ni vet vart ni står därefter. Om en inte har samma mål med en relation kan det bli lite knepigt. T.ex. kanske du kan testa att fråga honom vad han känner för dig? Vad tror du om det? Sen kanske vet du kanske om du ska ge honom en chans, eller om du ska gå vidare på annat sätt. Gör det som får dig att må bra!
 
Om du tycker inte det är roligt att han jagar dig, så ska du säga ifrån till honom eller prata med någon som kan hjälpa till. Viktigt att du berättar hur du känner dig, så han förstår din gräns. Eller menar du att han har jagat dig och att du inte har gett honom någon signal tillbaka? Att du inte gett någon signal tillbaka är helt okej. Ibland behöver en få fundera på vad en känner.
 
Lycka till och hoppas svaret hjälper dig, annars kan du alltid kontakta oss igen!
 
/Kramar BOUJT

FRÅGA: Hur fungerar hjärtat?

Svar: Hej och stort tack för din fråga! Vi ska försöka svara så gott vi kan!

 
Hjärtat är en av kroppens viktigaste organ som håller oss vid liv. Det är ungefär lika stort som en knytnäve (hand) och är en mycket uthållig muskel. Hjärtat fungerar som en pump och som viktigaste uppgift pumpar hjärtat runt blod och syre i kroppen. Hjärtat hjälper också till att hålla kroppstemperaturen.  
Ibland när en pratar om hjärtat så menar en de känslor som “en känner i hjärtat”, såsom till exempel kärlek.
 
Kärlek innebär att en tycker mycket om någon eller något. Till exempel kärlek till sin husdjur, fritidsintresse, kompisar, eller andra en känner sig glad och trygg med. Människor ger och får kärlek till varandra genom att visa att en tycker om varandra på olika sätt. Det kan vara kramar, pussar eller att ge fina blommor. Att säga snälla och positiva saker är också ett sätt att visa kärlek. Att ge eller få komplimanger brukar göra en glad “i hjärtat”. En brukar också prata om hjärtat när en är kär. Om du har frågor kring känslor eller någonting helt annat så skriv gärna till oss igen!
 

Ta hand om dig!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag bli ihop med den jag gillar?

SVAR: 

Hej! Tack för din fråga. 

 
Nu ska vi först se så att jag uppfattat dig rätt; du undrar hur du kan bli ihop med den du gillar. Stämmer det? 

Vad härligt att du gillar någon, det är en pirrig känsla, lite som att ha fjärilar i magen! Att bli ihop med någon man gillar kan kännas svårt ibland för man inte vet hur man ska göra. Jättebra att du skrivit hit för att få tips! Det bästa sättet kanske är att berätta hur en känner och fråga personen om hen gillar dig också, men det kanske inte känns så enkelt. Det finns andra sätt att visa att man gillar en person. Man kan ge komplimanger och säga snälla ord eller fråga om man kan gå på dejt. Det kan man göra genom att fråga i sms, skriva ett brev eller i verkligheten. Du kanske kan fråga personens kompisar om de vet något om hens känslor för dig, om det känns bra? 

 

Det är också viktigt att respektera ett nej eller om personen inte gillar dig tillbaka. 
 

På BOUJTs hemsida finns det information på svenskt teckenspråk om kärlek, du kan kolla på en video som vi har. LÄNK. Scrolla ned till “Att vara kär”.

Återkom gärna om du har fler funderingar!
Varma hälsningar 
BOUJT💫 

FRÅGA: Heej! Jag vill ha sex med min kille. Men vi har inte kondomer, samtidigt så vill jag inte ha barn just nu. Så var ska jag leta efter kondomer som är gratis? Eller måste jag köpa egna kondomer? Tacksam för svar! (Ops: jag är 16 år)

SVAR: 

Hej,

Om jag har förstått rätt så undrar du var du kan få gratis kondomer eller om du måste betala. Jag vill gärna berätta för dig vilka tips det finns nu.

Jag tycker det är klokt av dig att tänka på säkerheten! Kondomer skyddar dig från att bli gravid och könssjukdomar. Tyvärr så behöver en vara medveten om vilka risker det finns, kondomer kan bli gamla och då kan de enklare gå sönder. Det betyder att det är viktigt att kolla utgångsdatumet.

Ungdomsmottagningen delar ofta ut gratis kondomer eller säljer dem billigare. Du kan se vart din närmsta ungdomsmottagning finns på www.umo.se/hitta-mottagning/. Ibland kan det finnas hos skolsköterskan, så det kan vara värt att kolla där också.

Det finns också andra sätt att skydda sig mot graviditet. Om du vill kan du träffa en barnmorska på ungdomsmottagningen och få mer information och tips på vilka preventivmedel som kanske skulle kunna passa dig. Du kan också besöka en webbplats som heter www.umo.se, de har en massa information om vilka preventivmedel det finns. 

Kom ihåg att sex ska vara skönt och kännas bra! Om du ändrar dig precis innan själva sexet eller mitt i sexet är det okej att avbryta och säga nej! Det ska vara ett ja från båda/alla sidor, det ska också kännas bra efter ni har haft sex.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Varmt välkommen att skriva hit igen. 

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar /BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är rädd att åka på barnläger… Jag vill inte göra det. Jag är rädd. Jag gråter hela tiden och jag saknar mina föräldrar. Jag vill aldrig åka på barnläger.

SVAR: Hej!

Så modigt och bra av dig att ta kontakt med oss!

Jag vill kolla om jag har förstått rätt – du vill inte åka på barnläger och du är både rädd och ledsen. Jag uppfattar dig också att du har varit på barnlägret förut och du var ledsen eftersom du saknade dina föräldrar och det är därför du inte vill åka igen. Stämmer det?

Jag förstår om du tycker det inte är roligt att åka dit när du inte vill. Du har också rätt att säga vad du tycker om att åka på barnläger. Har du pratat med dina föräldrar om hur du känner dig inför att åka på barnlägret och hur du har mått när du var på lägret sist? Kanske kan det kännas bättre när du har lättat dina känslor? Det är också föräldrars ansvar att ta dina känslor på allvar. Förhoppningsvis kan ni lösa detta på ett sätt så att det blir bra för dig. Vad tror du om att prova prata med dina föräldrar? Om det känns för jobbigt kanske det finns någon annan vuxen i din omgivning du kan prata med – t.ex. en kompis föräldrar, en lärare eller skolkuratorn?

Du är jättevälkommen tillbaka att kontakta oss igen och vi finns här!

Ta hand om dig

Bamsekramar / BOUJT

FRÅGA: Hej, jag går i gymnasiet första året och det är så här att jag har en vän som alltid jämt pratar i telefon med en annan vän hon har. Varje lunchrast sitter vi två och hon pratar i telefon medan jag sitter tyst och äter. Jag försöker alltid komma på ett samtalsämne att prata om. Jag försöker vara social även om jag är blyg och inte riktigt pratsam person. Nu känner jag bara utanför och oviktig för henne. Jag har i alla fall den andra vän i min klass, henne kan man prata med, men hon håller också på med mobilen. Vad ska jag göra? Ska jag säga sanningen för henne om hur det känns för mig? Fast jag är lite rädd att vi ska bli osams på grund av det? Jag har i alla fall hörselnedsättning medan jag går i en helt vanlig klass, som alla kan höra, helt normala. Tack för dina tips och svar.

SVAR: Hejsan!

Vad bra att du skriver hit med dina funderingar. Naturligtvis är det tråkigt att sitta framför någon som bara pysslar med sin telefon. Mobiltelefonen är numera en naturlig del av ens vardag. Den finns med överallt och ibland är en omedveten om hur mycket den tar över. Eftersom en kan vilja hålla sig uppdaterad och inte missa någonting, kan en bli beroende av sin telefon.Det kan absolut vara värt att ta upp med dina vänner om hur du upplever det, och att du gärna skulle vilja att ni umgås. Förhoppningsvis hade de inte förstått det själva och får sig en tankeställare.

Du skriver också att du är blyg och inte alltid pratsam. Det du beskriver är inte alls ovanligt, och alla har nog varit där då och då. Blyghet och osäkerhet är dessutom något som andra inte alltid ser. Samtalsämnen kan bland annat handla om vad ni ska göra i helgen eller att berätta om något som har hänt er på senaste tiden. Har du kanske läst något spännande i nyheterna som du vill prata om? Vad är dina vänners intressen? Fråga dem om dem.

På umo.se finns många bra tips: https://http://www.umo.se/jag/sjalvkansla-och-blyghet/blyghet/

Men det är viktigt att komma ihåg är att det inte är fel att vara blyg. Det kan ha sina fördelar, till exempel kan en bli bra på att lyssna och märka hur andra mår. Många upplever att en blir mindre blyg med åren, eller att det till och med försvinner helt till slut.

Hoppas du har fått lite svar på dina funderingar, och lycka till!

Kram!

FRÅGA: Vad betyder SDUF och SDUR?

SVAR: Hej!

SDUF står för Sveriges Dövas Ungdomsförbund. Det är en organisation för dig som är ung och teckenspråkig. SDUF har ungefär 900 medlemmar i hela Sverige i åldern 6-30 år. Om du vill också bli medlem kan du titta på www.sduf.se

SDUF:s uppgifter är att se till döva och hörselskadade barn och ungdomar får samma möjligheter som alla andra i samhället tex skola, fritid, kultur och jobb. Döva och hörselskadade barn och ungdomar ska inte behöva begränsas från olika valmöjligheter för att de använder teckenspråk.

SDUF ordnar också eller skickar deltagare till olika läger för olika åldrar i hela Sverige, Norden, Europa och ibland ute i världen. Läger är en viktig del i SDUF:s arbete för att stärka döva och hörselskadades barn och ungdomars självkänsla och identitet. Här kan du hitta SDUF:s olika lägerverksamhet http://sduf.se/verksamhet/lager/

SDUF har 9 lokala ungdomsklubbar i hela Sverige och en av de heter SDUR som ligger i Stockholms län. Skillnaden är att SDUF är för hela Sverige och SDUR är bara för Stockholm.

SDUR står för Stockholms Dövas Ungdomsråd och det är en förening för döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 6-31 år. SDUR ser till döva och hörselskadade barn och ungdomars rättigheter i Stockholm. SDUR ordnar också läger, lovverksamhet, kurser och andra aktiviteter för barn och ungdomar i Stockholm, efter deras önskemål. Om du vill veta mer om SDUR, här hittar du www.sdur.se

SDUR har en teckenspråkig fritidsgård och det heter DUKiS. DUKiS står för Dövas Ungdomsklubb i Stockholm. Det finns en föreståndare och två fritidsledare som jobbar på ungdomsgården DUKiS. Alla döva och hörselskadade barn och ungdomar är välkomna att komma dit efter skolan eller efter jobbet. Åldersgruppen för DUKiS är 6-30 år.

Hoppas här hjälper dig att förstå skillnaden mellan SDUF och SDUR?:) Annars är du välkommen att kontakta oss igen. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Ta hand om dig! /BOUJT